Prachovské Skály
Alleen de foto's bekijken uit dit artikel? Klik dan hier
Aan de zuidgrens van de regio Cesky Raj (Boheems Paradijs) , ongeveer 90 kilometer van Praag, nabij het stadje Jičín, ligt één van de mooiste zandsteen-rotssteden van Tsjechië, Prachovské Skaly genaamd. Hier vind men een wilde natuur met rotsen en ravijnen, prachtige uitzichtpunten en zandstenen torens (tot wel 40 meter hoog), die af en toe zeer smalle doorgangen hebben.
Vyhlídka Českého ráje, uitzichtpunt met een prachtig uitzicht op het achterliggende heuvellandschap van het Boheems Paradijs
Het gebied is niet groot (260ha) maar daarom niet minder geliefd bij natuurliefhebbers, alpinisten of wandelaars. Het heeft een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde wandelroutes. Voor de verandering lopen wij deze keer met een groep mee en verzamelen op de parkeerplaats van het nabijgelegen Parkhotel Skalní Město.
Na een korte uitleg lopen we vanuit hier naar de ingang van het park. (entree Kc50 pp) Hier zijn ook gedetailleerde wandelkaarten te koop. Die hadden wij deze keer niet nodig, we maakten namelijk een wandeling door dit gebied onder leiding van Eric, een (Nederlandstalige) gids voor diverse activiteiten en mede-eigenaar van Hotel pod Zvičinou.
Een enigszins guur weertype hebben we op deze vroege ochtend, het is waterkoud, er staat een fris briesje en het zonnetje heeft zich nog niet laten zien. Af en toe kunnen we even een blik werpen op de omgeving, helaas worden de mooie vergezichten op het Boheems Paradijs door de nevel beperkt. Maar met de kragen omhoog gaan we enthousiast op pad.
De onbeboste plekken direct bij de ingang maar ook elders in het gebied zijn volgens Eric ontstaan na het ruimen van gevelde bomen, die door de windhoos van 23 juli 2009 als luciferhoutjes omver werden gehaald.
Naast (dodelijke) slachtoffers liet deze windhoos een ernstig spoor van vernielingen achter in de gehele regio. In het gebied zijn trouwens ook bewust omgevallen bomen achter gebleven, zij dienen als lokaas voor de gevreesde schorskever en worden regelmatig extra gecontroleerd.
Via de rode route belanden we vrijwel direct in Císařská chodba (keizerlijke hal of gang), het meest pittoreske en tevens grootste ravijn van Prachovské Skály en wordt omzoomd door imposante verticale zandstenen muren.
Het idee dat deze rotsstad vele miljoenen jaren geleden is ontstaan, dat men in het stenen tijdperk hier al woonde, hier voor eeuwen een toevluchtsoord vond, er nog restanten van bouwwerken uit de 6e eeuw te vinden zijn, en de Pruisisch-Oostenrijkse veldslag oa. ook hier plaats vond, dat deze steen nog de sporen heeft van het slijpen van wapens en gereedschap....etc etc
...kortom een zeer rijke geschiedenis voor deze rotsenstad, maakt het extra bijzonder.
Via een trap belanden we in Malá Fortna en kruipen vervolgens door het gat richting de kloof.
Hier wordt duidelijk hoe de mens zijn invloed hier heeft achtergelaten, aan de ene kant spijtig,
Fortna- en Myší díra-muizenhol
Een vaag zonnetje breekt door en schijnt juist op ruïneburcht Trosky.
Vyhlídka Míru, we lopen inmiddels op de kleine gele cirkel en terwijl wij genieten van het uitzicht breekt de lucht voor onze ogen nog verder open, het herfstkleurenpallet begint te leven.
Met een beetje fantasie kun je in veel rotsen wel een mens of dier herkennen.
Šlikova vyhlídka
Ik schreef al eerder over dit Walhalla voor alpinisten. Nu wij zo langs de toppen lopen en in diepe ravijnen kijken begint het respect nog meer te groeien. We kunnen hier goed de metalen doosjes bekijken die op menig top te vinden is. Waaghalzen kunnen hierin hun naam op een papiertje achterlaten, als soort van trofee wanneer de rots bedwongen is.
Het bleef bij deze ene poging…
Door het doolhof van zandstenen rotsen zijn wij onderweg naar Hakenova- en Hlaholska vyhlídka. (Vyhlídka=uitzicht)
Hlaholska vyhlidka is het hoogste uitzichtpunt van Prachovské Skály. (457m)
Ondanks dat het heiig is hebben we ook hier weer een mooi uitzicht op de heuvels en glooiende akkers van het Boheems Paradijs. Bij helder weer zullen de panorama ’s adembenemend zijn en reikt het oog tot aan de horizon.
Hlaholska vyhlidka-Krkavčí skály
Bron: http://prachovske-skaly.ceskehory.cz http://www.prachovskeskaly.com http://www.rovensko.cz