Hvezdaheader

 

 

 

 

 

 

 

Hvězda

 


 

Alleen de foto's uit dit artikel bekijken? Klik dan hier

 

 

 

We tekenen augustus 2009 en zijn op bezoek bij vrienden. Na een lekker bakje koffie met gebak stellen zij voor om te gaan wandelen in een gebied nabij hun woonplaats, genaamd Broumovské stěny.
kaart Hvezda


kaart hvezda2

CHKO Broumovsko is het gebied waartoe ook het beter bekende Adršpach behoort. Het is de oostelijk gelegen punt tussen het Reuzengebergte (Krkonoše) en het Adelaarsgebergte. Broumovské stěny is in 1956 als nationaal natuurreservaat uitgeroepen en valt onder CHKO. De 12 kilometer lange bergrug, gelegen tussen Police nad Metují en Broumov, herbergt met zijn steile rotswanden vele rotsformaties en even zoveel betoverende plekjes die een bezoek in elke periode van het jaar meer dan waard zijn. De meest interessante delen zijn hier toegankelijk dankzij een dicht net van gemarkeerde toeristische paden die een tamelijk eenvoudige doorgang door anders moeilijk begaanbaar terrein mogelijk maken. Een belangrijk kruispunt van toeristische wegen is Hvězda (ster-672m), welke wij vandaag ook bezoeken.

Kapel Panny Marie Sněžné is een barokke kapel uit de 18e eeuw (1733), is uit zandstenen opgetrokken en heeft een stervormige omtrek. Het bijbehorende houten chalet, Hvězda chata, dat dateert uit de 19e eeuw, is in Zwitserse stijl gebouwd. Waarschijnlijk is het de meest bezochte plaats van de Broumovské stěny. Tegenwoordig doet het houten gebouw dienst als restaurant.


Via een prachtig bospad wandelen we over de rode route met oa. als doel het uitzichtpunt Supí Hnízdo.
Dat we zelden zonder hond gaan zal inmiddels bekend zijn, ook deze keer mag ze weer mee. Het is wel opletten waar je loopt, boomwortels woekeren als onkruid over het pad.Sommige boomwortels hebben wel en heel aparte vorm, zoals bijvoorbeeld deze: heksentenen.


De Broumovské stěny zijn trouwens niet alleen voor wandelaars toegankelijk maar gedeeltelijk ook voor fietsers (berg- en trekking), er zijn gemarkeerde fietsroutes van enkele kilometers lengte.

In de omgeving zijn er een aantal bijzondere op zichzelfstaande rotsen zoals Lucifer (duivel), Kočka (kat), Kačenka (eend) of Sova (uil). Het is niet moeilijk te raden welke ik hier heb vastgelegd.

Het pad in het bos loopt langzaam op. Af en toe hebben we tussen de bomen en rotsen door een prachtig uitzicht, met op bovenstaande linker foto nog net het oortje van de kat. Naast deze bovengenoemde bijzondere rotsen zijn er ook grotten, poorten en paddenstoelvormige rotsformaties (Slavenské hřiby) in dit gebied te vinden. In sommige van de pseudo-karstgrotten is zelfs nog ijs te vinden tot in juli!  
Kamena brana Slavenske hriby

*Kamenná brána                                       *Slavenské hřiby

Naast de Slavenské hřiby is bijvoorbeeld de rotsgroep Kamenná brána (Stenen Poort) een interessante formatie. Deze poort is vijf en een halve meter lang. Deze zowel twee meter breed als hoog gebogen steen verbindt twee blokken van steen. Ook de dichtbij gelegen heuvel Koruna (Kroon-769 m) is interessant, vanaf hier heb je een mooi uitzicht in Poolse richting. Božanovský Špičák is trouwens het hoogste punt in Broumovské stěny, 773 meter.

Ergens gelezen, een onderschrift bij één van de stenen trappen:

"We proberen en komen ergens, maar weten niet waar. Hoe hoger we komen, hoe meer we kapot zijn en scheef."

Een leuke bijpassende tekst voor deze trap. Het zou kunnen dat met deze tekst het beklimmen van de vele traptredes bedoeld wordt, maar men zou ook symbolisch het lichaam/leven bedoeld kunnen hebben. 


Het is een warme zomerse dag en we rusten even uit.

Vanuit Skalní divadlo (stenen theater) genieten we van het uitzicht over de kloof Kovářová. Deze ongeveer 1 km lange kloof is omgeven door zandstenen rotsformaties van 60-100 meter hoogte. Dat dit een paradijs is voor bergbeklimmers spreekt voor zich.

Wanneer ik me omdraai valt mijn oog op deze dode boom, welke met zijn prachtige grillige vorm prima in het landschap past.

We lopen verder het rode pad af en komen aan bij Supí hnízdo. (Gierennest) 
Dit uitzichtpunt is te bereiken via een smalle stenen trap. Het kost me even moeite om mijn hoogtevrees te overwinnen, maar zie even later dat mijn moeite beloond wordt. Vanaf hier is er een prachtig uitzicht op het Broumovská kotlina (Broumover Keteldal) en de omgevende Tsjechische en Poolse bergen.

Vanaf hier ook een mooi uitzicht op het prachtige stadje Broumov, gelegen in het grensgebied en vooral bekend om zijn klooster uit de 15e eeuw. Vanaf hier is goed te zien hoe de landerijen verdeeld zijn in vlakken met vele kleurvariaties.


Andere uitzichtpunten bijv. Božanovský Špičák en Koruna, bieden eveneens uitzichten op de nabij gelegen rotsterreinen, de omgeving van de Police en Broumov, maar ook op het Reuzengebergte, het Soví hory (Uilengebergte), het Orlické en Bystřické hory (Adelaars- en Bystřicer Gebergte) en over het Poolse land tot de berg Králický Sněžník en het gebergte Jeseníky in de verte. Wanneer men het rode pad in zuidoostelijke richting verder gaat volgen passeer je Modrý Kamen en splitsen de wandelwegen zich richting Božanovský Špičák en de Koruna. Dit deel van het gebied is het beste te bereiken vanuit Machov of Božanov.

We proberen ons te oriënteren op de omgeving en kijken nu richting het Reuzengebergte. We zien de Sněžka met zijn puntige spits, in de verte. Opvallend vind ik, kijkend richting de Sněžka, hoe de contouren van het landschap zich op sommige plaatsen bijna identiek in twee lagen herhalen. Ergens tussen de bomen ontdekken we nog het torentje van de kapel. 


Ook zij genieten zichtbaar! We besluiten dat het tijd wordt voor een hapje en een drankje en wandelen terug naar het restaurant bij de kapel. De doorgang onder het bruggetje van de kapel geeft een mooi doorkijkje.


Het restaurant is gelukkig open en vanwege het mooie weer ook het bijbehorende terras. Binnen ziet het er fantastisch uit, het lijkt wel een soort groot uitgevallen jagershut met veel hout/houtsnijwerk en restanten van wild. Kijkt maar eens op deze website. 
http://www.virtualtravel.cz/broumov/turisticka-chata-hvezda.html

Dat het behoorlijk hoog staat op een rots komt goed tot zijn recht aan deze zijde van het gebouw, het is een behoorlijk “gat” waar we in kijken. Verder is het genieten van de vriendelijke ober, elkaars gezelschap, het lekkere eten en drinken en niet in de laatste plaats het uitzicht op de bossen en het Broumover dal.

Augustus 2009

*foto's van internet ter illustratie