Zalyheader
Rozhledna Žalý


Wilt u alleen de foto's van de wandeling bekijken? Klik dan hier

De route is aangegeven met een rode stippellijn en gaat tegen de klok in.

alt

Begin en eindpunt: parkeerplaats bij de piste van Benecko.

Het is tweede Kerstdag en we besluiten wat beweging te nemen om alle heerlijkheden die wij de afgelopen feestdagen tot ons genomen hebben enigszins weg te werken. Dat schept bovendien weer ruimte voor een gezellig gourmetavondje met vrienden. Deze keer nemen we een hele korte wandelroute van 3 km, maar wel met een redelijke klim erin. Het is de bedoeling dat we via Benecko over de rug van Žalý (Přední en Zadní Žalý, respectievelijk 1018 en 1035m) een rondje tegen de klok in te wandelen en passeren bij deze route de uitkijktoren. Vanaf ons huis hebben we ook uitzicht op Žalý, deze is gemakkelijk te herkennen aan, zoals wij het noemen, zijn pukkel. (Zadní Žalý) Op de top rechts staat de uitkijktoren.

Zaly2

In de ochtend schijnt het zonnetje, maar als wij vertrekken is het al bewolkt, zelfs nevelig en zien we in de verte een nog donkerder wolkendek over de bergen onze kant op schuiven. We besluiten toch te gaan en zien wel waar het schip strand. We rijden met de auto naar Benecko en parkeren in de buurt van de piste. We gaan direct het omhoog lopende bospad op, de wandelroute naar de uitkijktoren staat duidelijk aangegeven.

 

Ook al is het nog erg vroeg in de middag, in het bos lijkt het al te schemeren en wederom is het pad spiegelglad.
alt
Beneden was het nog een paar graden boven 0, maar op deze hoogte vriest het momenteel.
Het pad naar boven gaat vrijwel helemaal door beboste gebieden, dus van uitzicht is weinig sprake. Daar waar het pad een haarspeld maakt krijgen we even uitzicht op het weidse landschap. Het bos biedt wel bescherming tegen de wind gelukkig. 
Hier links het uitzicht op het langgerekte Horní en Dolní Branna.

alt

Terwijl de sneeuw beneden grotendeels verdwenen is vanwege de regen en invallende dooi, ligt er hier nog voldoende en de weerkaatsing schept nog enigszins licht in het donkere bos.
alt

 

Door het slecht begaanbaar pad zijn we toch nog langer onderweg dat gedacht,
maar de uitkijktoren lijkt nu toch in zicht te komen. In de zomer zal dit pad prima en eenvoudig te doen zijn. Het is ons trouwens al meerdere malen opgevallen dat veel kaarten niet overeen komen met de borden wat hoogteaanduiding betreft, ook hier weer, ipv 1018 op de kaart geeft het bordje 1019m aan. Ach, wij kijken niet op een meter hoogteverschil.
alt
Na de volgende bocht komt de toren en de bouda 
in beeld.

Zaly7 alt
De bouda dateert uit 1890,de stenen uitkijktoren is van twee jaar later. 
De toren staat nog altijd in zijn oorspronkelijke vorm op de top van de berg Žalý.
Oorspronkelijk was de bouda een robenka, maar is, net als vele andere bouda’s, meerdere malen door brand verwoest.
alt alt **
Tot aan de tweede wereldoorlog stond er een houten prefab gebouw, maar ook deze is tijdens de bezetting verwoest. Vanaf die tijd tot aan het jaar 2008 waren er alleen de fundamenten van het oorspronkelijke gebouw, die lagen te wachten op een wedergeboorte.

alt **

De bouw van de nieuwe bouda nam twee jaar in beslag. Tijdens de zomer en najaar van 2008 is de ruwbouw gerealiseerd. Van augustus tot december 2009 is het verder afgebouwd. De bouda is reeds goedgekeurd voor vervroegd gebruik, maar het officiële gedeelte zal dit jaar (2010) pas plaats vinden.

alt
We betalen een klein bedrag aan de vriendelijke, Engels sprekende dame en zij opent voor ons de deur van de toren. De hond nemen we niet mee, zij blijft even achter, tijdelijk vastgebonden aan een picknicktafel. De sporen van ruim een eeuw voetstappen zijn duidelijk te zien op de uitgeholde traptreden. Maar geeft wel een prachtig sfeertje, we zijn even terug in de tijd. Dat het ook vriest in de toren is wel duidelijk, de ijsbloemen zitten op het raam en de leuningen van ijzer voelen onaangenaam aan zonder handschoenen.
alt alt

Een oude metalen deur, die niet goed meer wil sluiten, geeft toegang tot het bovenste gedeelte van de toren. Het is begrijpelijk, maar we vinden het jammer dat de meeste torens inmiddels behangen zijn met schotels en antennes.
alt alt
Het uitzicht is alleszins redelijk, we hadden nog meer nevel verwacht. Het bovenliggende wolkendek is donker, maar het strijklicht van een paar zonnestralen geven zelfs daar een vriendelijk beeld aan. Vrchlabi, is duidelijk te zien en in de verte zien we volgens ons de top van Zvičina, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Wie het zeker weet mag me aanvullen.
alt
Bij goed helder zicht kijk je tot Hradek Kralove, Turnov en zelfs Praag is te zien.
Iets terug naar het oosten zien we de stad Jilemnice met de top van Strážník erachter, maar we gokken wederom.
Het bord wat aangeeft welke bergtoppen je ziet is al enige tijd in gebruik door een enthousiaste Tsjech. 
alt
Als we verder over het westelijk deel van het Reuzengebergte kijken is onze eigen woonplaats al snel gevonden. De twee duidelijk zichtbare pistes zijn van Paseky, de kleine witte streepjes zijn de pistes van Vysoké. Als ik inzoom met de camera zie ik ons huis nu ook op de heuvel. Op de achtergrond de top en toren van Černá Studnice (869m), welke ook op ons verlanglijstje staat om eens te bezoeken. Helemaal rechts zien we nog vaag de spits van Ješted, Liberec.

alt alt
De snijdende wind maakt het niet aantrekkelijk om hier lang te blijven staan en Gorrit maakt aanstalten om naar beneden te gaan. Bovendien hebben we de hond ook al horen piepen, dus we moeten een beetje vaart maken. In de zomer zal het vast beter vertoeven zijn op deze hoogte, sterker nog, er kan dan zelfs getrouwd worden op de toren van Žaly.
Ik maak nog wat foto’s richting de noordzijde, en zie de pistes van Misečky (linker top) en Spindl. (Hromovka)
alt

Ook leuk om de “pukkel” van Žalý van dichtbij te zien. 
alt

Omdat bij het infobord inmiddels weer nieuwe mensen staan, besluit ik niet te wachten en ga ook naar beneden. Om op te warmen nemen we binnen, waar het lekker warm is, nog even een warme versnapering voor we weer naar beneden wandelen.
We besluiten om dezelfde route terug te lopen omdat het snel donker wordt. Volgende keer beter. 
alt
alt
Žalý is natuurlijk ook bekend vanwege zijn skipistes Herlikovice aan de oostzijde en aan de westzijde Benecko. Voor wie niet wil of kan wandelen, maar toch een kijkje wil nemen op Žalý, kan dus met de skilift naar boven. De bouda is dagelijks geopend van 10-17u.
alt alt
De zon komt nu bijna onder het wolkendek vandaan, wat een mooie rode gloed geeft. Ruïneburcht Trosky (Boheems paradijs) steekt hierdoor prachtig af  aan de skyline.

Wanneer we langs de nieuwe uitkijktoren U Borovice rijden moet ik toch echt nog wat plaatjes schieten. Die zonsondergang is werkelijk heel bijzonder!
alt

alt

alt

Ik wil nog even uitzoeken hoe de twee puntige bergen in de verte heten. Vanaf het balkon van Pepo in Melník zagen we ze ook. 
*edit 15-04-2010* Inmiddels weet ik hoe deze twee heuvels heten, het zijn Velký a Malý Bezděz, in de buurt van Doksy.

**Foto's van de bouw zijn afkomstig van www.zaly.cz