Winterwandeling naar Zlaté Návrší

 


Wilt u alleen de foto's van deze wandeling bekijken? Klik dan hier

 

Zlate Navrsi 01  alt

Tweede Kerstdag 2010. Een prachtige dag, de zon schijnt en de lucht is strakblauw, dus wij besluiten de opgeslagen energie van ons lekkere etentje bij Jan en Annet te gebruiken voor een lange wandeling. We rijden met de auto een mooie route naar Horní Mísečky en stoppen een paar keer voor mooie plaatjes.

alt  zlate navrsi 03
Piste Vurmovka piste-Vítkovice (Kijk voor meer foto's in de fotogalerij, 2010-12)

Vanaf de parkeerplaats bij Jilemnická bouda lopen we de route naar Zlaté Návrší (gouden heuvel) en berghut Vrbatova bouda. Het is dezelfde route waar in de zomer de pendelbus gebruik van maakt. Jilemnicka bouda ligt op 1040m, Vrbatova bouda op 1390m, dus een verschil van 350 hoogtemeters te overbruggen. De route gaat gestaag omhoog over een lengte van 4,5 km, prima te doen dus.

Het is -12c en de wind doet kleine sneeuwkristallen zachtjes opwaaien. 

Zlate Navrsi 05 Zlate Navrsi 04

Onderweg zien we diverse stalactieten van ijs, die door het immer sijpelende grondwater meters lang kunnen worden.

Zlate Navrsi 06 
Na ongeveer een kilometer gewandeld te hebben worden we getrakteerd op de mooiste uitzichten...
zlate navrsi 07 Zlate Navrsi 08 

Piste Svatý Petr-Špindlerův Mlýn

...en lijkt het alsof we ons in een levende kerstkaart bevinden.Zlate Navrsi 09

Zlate Navrsi 09a  Zlate Navrsi 11 

Het zonnetje is heerlijk, zonder deze gouden bal hadden we het snel koud gehad. We dragen wel een winterjas maar daaronder slechts een spijkerbroek, het was in eerste instantie niet de bedoeling om deze lange tocht te maken. We klimmen gestaag naar boven, er drijft wat sluierbewolking voorbij maar de uitzichten blijven fantastisch. 

Zlate Navrsi 12  Zlate Navrsi 13
Wat lijkt alles in de winter dichterbij te komen! Op de foto links zien we Friesovy boudy, (1217m) welke in de winter alleen te voet of per sneeuwscooter te bereiken is. Op de achtergrond zien we de zendmast op de Černá hora (1299m). Rechts nogmaals de piste Svatý Petr, één van de grootste skigebieden in Tsjechië.

Zlate Navrsi 14 Na de laatste haarspeldbocht zien we dan eindelijk de bulten van  de Zlaté Návrší. 
Links, de berg lijkend op een borst, is Krkonoš met een hoogte van 1411 meter. De beschutting wordt wel steeds minder, ook hebben we nu de wind pal in ons gezicht, niet echt aangenaam want die -12c voelt nu als -20c. Maar we gaan door.  

Zlate Navrsi 15  Zlate Navrsi 16


Zlate Navrsi 17  Zlate Navrsi 18

Ook Vera begint wat langzamer te lopen,
het is duidelijk dat ze, ondanks het zonnetje, 
de wind en opwaaiende sneeuw niet echt prettig vindt.


Zlate Navrsi 19


Zlate Navrsi 21  Zlate Navrsi 20
We zijn nu op een hoogte gekomen dat we twijfelen of het verstandig is door te lopen. Op de foto's is duidelijk te zien hoe de sneeuw opwaait. Bovendien zien we bewolking aan komen en beide natuurlijk niet bevorderlijk voor het uitzicht waar het ons eigenlijk om te doen is. 

Zlate Navrsi 22  Zlate Navrsi 23
We hakken de knoop door en besluiten, ondanks dat we nog maar ongeveer een kilometer te gaan hebben, om te keren.
Wel spijtig maar denkende aan het verminderde uitzicht, de snijdende wind en sneeuw en de zon die langzamerhand achter de wolken verdwijnt waardoor het dus nog kouder aan gaat voelen, lijkt het de beste optie. We beklimmen niet de Kilimanjaro dus hopen een volgende keer wel de top te bereiken. 

Zlate Navrsi 24  Zlate Navrsi 25
Onderweg naar beneden valt er nog genoeg moois te zien. Gorrit voelt even aan de ijspegels, zo te zien zijn er al enkele meegegaan als souvenir. Ook leuk om een indruk te krijgen hoe lang de pegels nu in werkelijkheid zijn. 

Zlate Navrsi 26
We zijn nog geen kilometer naar beneden gelopen of het begint behoorlijk te sneeuwen! Onze keuze om terug te keren is de juiste geweest! De mooie uitzichten onderweg naar Zlaté Návrší waren voor ons voldoende voor een heerlijke, geslaagde wandeling. Als afsluiter trakteren we onszelf nog op een lekkere kop warme soep in Jilemnicka bouda.