Caravandrama?


2009: Een tijdje geleden zat ik samen met 1 van onze kinderen even na te genieten van het eten, onder het genot van een kopje koffie. De tv staat aan, we zappen wat, weinig interessants. Hello-Goodbye met Joris Linssen komt voorbij. “Nou, laat maar even staan”zeg ik, terwijl ik mijn schouders optrek. Wel een sympathieke gozer, die Joris. We kletsen verder en kijken met een scheel oog naar de tv. Ineens zie ik vanuit mijn ooghoek een bekend gezicht op de tv. “Hééé, die ken ik!" roep in enthousiast. “Dat is...dat is…..”

Ik knip met mijn vingers en wip naar het puntje van mijn stoel, maar kan even niet op haar naam komen. Ik zet mijn lege kopje op tafel en luister nu aandachtig. Naarmate haar verhaal vordert wordt de brok in mijn keel groter….

2000: Enigszins troosteloos kijken we naar datgene wat eens onze caravan was. De zorgvuldig zelfgemaakte gordijntjes, nu minstens de helft korter, hebben hun lavendelblauwe kleur omgeruild tegen een gerafeld en gevlamd zwart/grijs uiterlijk. Het plastic van de ramen hangt erbij alsof het een reproductie van de druipsteengrotten van Bozkov voor moet stellen. Tsjongejonge, drie dagen voor onze eerste trip naar Tsjechië, wat een ramp! Onze oude Munsterland, voor een prikkie gekocht en helemaal opgeknapt, krijgt niet eens de kans om van het erf van de stalling te komen. Vanuit de schuur zie ik “de boosdoener” met een schichtige blik kijken. Ivar van 9 had het in zijn hoofd gehaald om een vuurtje te stoken in een restje stro, wat pal achter onze caravan lag. Enigszins geschrokken van zijn daad heeft hij vrijwel direct het vuurtje gedoofd met een bomberjack, hoorden we achteraf van Vincent. Vincent is de vader van Ivar en tevens, samen met zijn vrouw Juliette, de eigenaar van de stalling. Ze hebben een mooie boerderij, ergens in de middle of nowhere zouden stadslui zeggen. "Het vuurtje is toch opnieuw gaan smeulen, waarschijnlijk toen de wind door de openstaande deuren vrij spel had in de schuur", vertelt Vincent.
caravanbrand*
Hoe kunnen we in vredesnaam nog iets anders regelen in slechts drie dagen? Samen maken we een plan de campagne. Vincent neemt direct contact op met de verzekering. Eénmaal thuisgekomen beginnen wij diverse bedrijven af te bellen. Het is hoogseizoen, een andere caravan in onze prijsklasse is echt nergens voorhanden. Van Vincent komt er een telefoontje dat er eerst een expert moet komen om de juiste schadebedrag vast te stellen. En nu? Wij hebben geen geld om alla minuut een andere caravan te kopen en onze vakantie verzetten is ook geen optie. Vincent belt weer met de verzekering en meldt dat het huren van een caravan in dit geval vergoed wordt als gevolgschade. Desnoods schiet hij het bedrag uit eigen zak voor. Enigszins opgelucht zijn we, omdat we nu na de vakantie rustig kunnen zoeken naar een ander tweedehandsje. Er wordt stad en land afgebeld en eindelijk, in Groningen vinden we een handelaar die nog een caravan heeft staan voor de verhuur. Het kan ons niet schelen wat voor merk het is, groot of klein, wel of geen toilet etc, als er maar voor drie personen een slaapplaats is.

Vincent en Juliette hebben er werkelijk alles aan gedaan om onze vakantie door te laten gaan. Naderhand hebben we nog iets meer vergoed gekregen van de verzekering dan dat we zelf destijds voor de caravan hebben betaald, ook was er voldoende uitgekeerd om het nieuwe tweedehandsje weer in te richten. Vlak voor vertrek krijgen we nog een briefje van Vincent in de handen gedrukt. Ik zie de naam Ivar staan en lees de verontschuldigingen van een negenjarige jongen, hoe het kon gebeuren, hoe erg hij het vond. En hij wenst ons de allermooiste vakantie die we maar kunnen bedenken…..

Welliswaar met een totaal andere caravan, gaan we toch met goede zin op pad. Ik wist toen nog niet wat ik nu wel weet: ik heb tijdens die vakantie mijn hart verloren aan een wonderschoon land dat Tsjechië heet. Die allereerste vakantie, die vakantie in die caravan, die vakantie is de grondlegging geweest van mijn huidige liefde voor Tsjechië. Vincent en Juliette, bedankt! Na mijn verhuizing naar een heel ander deel van het land heb ik ze helaas nimmer meer gesproken.

 

Het verhaal wat Juliettte vertelt in het programma van Joris maakt die avond diepe indruk op mij....

Dit is pas een drama, Vincent Hillebrand (1956-2008) overleed op 52 jarige leeftijd op dramatische wijze, tijdens het beoefenen van zijn favoriete sport, hardlopen. 

Vincent Vincent*De afbeelding is niet van de bewuste caravan, het is slechts ter illustratie.