Heksenfeest4

 

 

 

 

 

 

 

Heksenfeest in Tsjechië 


Malé Svatonovice.

Het heksenfeest in Tsjechië is een traditie die jaarlijks plaats vindt op 30 april.
Met paard en wagen worden "de heksen" naar het dorpsplein vervoerd.

Heksenfeest1 Heksenfeest2

Deze nacht heet eigenlijk Walpurgisnacht. Het gebruik is naar alle waarschijnlijkheid in Duitsland ontstaan en wordt al sinds de Kelten gevierd als overwinning van het licht op de duisternis.
In sommige streken (rond Vodňany en Zuid Bohemen) is het een herdenking aan de vroegere heksensabbats op de vooravond van het naamfeest van de heilige Walpurgis (1 mei). 
Er bestaat bovendien een legende die vertelt dat de heksen van de aardbol werden verbannen, maar volgens het volksgeloof mochten ze gedurende één nacht in het jaar terugkeren voor een heksenfeest op de "Brocken", de hoogste rots in het Harzgebergte, gelegen op de voormalige grens tussen de twee Duitslanden. 
Hier staat het voor-Christelijk Heksenaltaar-, dezelfde plaats waar volgens de legende Faust zijn ziel aan Mephisto, de Duivel verkocht.

Heksenfeest3 Heksenfeest4


Op deze dag verkleden kinderen zich als heks en trekken door het dorp richting het heksenvuur. Om zich tegen de heksen, die tijdens Walpurgisnacht aan mensen, vee en akkers onheil teweeg brachten, te beschermen, plantte men meibomen, zette men een bezem buiten en probeerde men met zweepgeklap, kruisen en klokkengelui en met verscheidene vuurhaarden de heksen te verdrijven.
De heksen (poppen) die verbrand worden zijn een waarschuwing voor eventuele “terug willen kerende” heksen.

Heksenfeest5

De branden zouden voorspoed en gezondheid brengen voor mens en vee zover hun gloed reikt en de rook trekt. Wij vinden het dus niet erg als de rook voor deze keer onze kant op komt. Dit gebruik wordt op sommige plaatsen nog steeds gevierd, ook in Vysoké nJ, telkens in de nacht (avond) van 30 april op 1 mei. Het is vooral ook een feest van gezelligheid, eten en drinken.
 
Met dank aan Milos, Tsjechië.net, voor een gedeelte van de tekst.
April 2007