Traditie van de kerstkarper

 


Kerstavond is in Tsjechië een echt familiefeest met lekker eten, drinken en cadeautjes. Ze eten geen kalkoen of wild zoals wij, maar het is gebruikelijk dat er karper op tafel komt na een hele dag vasten. Aangevuld met een lekkere eigengemaakte aardappelsalade. In Christelijke kringen heeft vis een religieuze betekenis, daar hebben Jezus en z'n favoriete vismaatjes voor gezorgd. Op vastendagen moet er vis gegeten worden. Kerstavond is zo’n Vastenavond. Ook uit praktisch oogpunt wordt er in Midden-Europa vaak voor karper gekozen. De vis is makkelijk te kweken en het hele jaar verkrijgbaar. Bovendien levert de vis een hoog rendement, want er zit flink veel vis tussen de graten. Door heel Tsjechië zie je karpervijvers, waar ze speciaal opgekweekt worden voor oa. de traditie van Kerstavond.

Hier een foto van zo'n speciale kweekvijver. In het najaar laten ze deze vijvers leeglopen om zo het vis snel en eenvoudig binnen te kunnen halen. *

Ver voor de Kerst staan de stalletjes al voor diverse supermarkten en op stadspleinen. Stalletjes met grote bakken, vol met levende karpers. Je kunt de karpers levend meenemen, maar indien gewenst wordt het voor je neus onthoofd.


De karper staat ook voor status en rijkdom. Een grote glanzende schub van de karper in je portemonnee betekent een heel jaar vrij van financiële zorgen. Soms nog aangevuld met een muntstukje wat je tijdens het afruimen onder je bord vindt. Alle soorten vis mogen op Kerstavond in principe gegeten worden, maar met tien man aan tafel rond een forelletje of haring maakt men geen indruk. Dus komt er karper op tafel. Als je de hele dag geen vlees eet, word je beloond: ’s avonds na het kerstdiner "zie" je dan de afbeelding van een gouden varken aan de hemel. Een "gouden varkentje" zien/krijgen is ook de beloning voor kinderen, die braaf de hele dag mee doen aan het vasten. Meestal is dit een knutselwerkje van eigen makelij. Na het eten volgen de cadeautjes en dat zijn er over het algemeen veel!

 

 

Met dank aan stampoteuropa.nl en aan Tabe voor de foto van de karpervijver.
 December 2009